In Nederland zijn de regelingen rondom verlof vrij onoverzichtelijk geworden. De SER heeft aan het Kabinet onlangs een advies uitgebracht om de regels rondom verlof te versimpelen en te verduidelijken. Maar wat is er dan zo ingewikkeld aan verlof en waar hebben we het dan eigenlijk over? Er zijn in Nederland 10 verschillende verlofsoorten, van wettelijk verlof tot calamiteitenverlof. Maar wanneer heeft een medewerker eigenlijk recht op verlof?

Een vraag die wij vaak krijgen is bijvoorbeeld: mijn medewerker moet naar de tandarts voor controle, moet ik dan gewoon doorbetalen of moet hij verlof opnemen? Los van 10 verschillende verlofsoorten zijn er dus ook nog verschillende verlofvragen. Wist u dat er wettelijk gezien bijvoorbeeld helemaal geen verlof is geregeld voor bijzondere situaties zoals bijvoorbeeld een huwelijk? Aan de andere kant is dit vaak wel weer in de CAO geregeld. Of iemand in dit geval recht heeft op verlof hangt dus sterk af van de sector waarin men actief is. Daarnaast bestaan er nog een aantal verlofsoorten waarbij het UWV de werknemer of de werkgever een tegemoetkoming betaald. Denk hierbij aan geboorte- en ouderschapsverlof. Maar, ook hier is het weer de vraag of je als werkgever moet gaan doorbetalen of dat het UWV de medewerker gaat betalen. Waarbij elke situatie weer een andere ‘beste’ optie heeft. Kortom verlof is ingewikkeld, maar gelukkig kunnen wij u hier bij helpen.

Nieuw voorstel SER

In het nieuwe verlofstelsel moeten de tien soorten verlof worden teruggebracht naar drie vormen van verlof. De wettelijke verlofregelingen zijn bedoeld om een gezonde balans te creëren tussen werk en privé. Bijvoorbeeld als er zorg moet worden verleend aan kinderen of naasten. Het nieuwe stelsel moet bestaan uit drie vormen van verlof.

  1. Zorg voor kinderen
  2. Zorg voor naasten
  3. Persoonlijke situaties

Mag een medewerker zich ziekmelden tijdens vakantie?

Een geheel andere situatie kan zich voordoen tijdens de vakantie. Het kan gebeuren dat een medewerker tijdens zijn vakantie ziek wordt. Daardoor kan de medewerker niet optimaal van zijn vakantie genieten. In zo’n geval mag een medewerker zich voor de verloren vakantiedagen ziek melden. Die dagen gelden dan als ziektedagen en niet als vakantiedagen. Overigens gelden daarvoor soms enkele uitzonderingen. Heeft jouw bedrijf hierover andere afspraken in de arbeidsovereenkomst of cao gemaakt? Dan is het wellicht niet mogelijk om die ziektedagen als vakantiedagen te laten gelden. Die afspraken moeten dan wel bij de medewerker bekend zijn.

Hoe werkt het opnemen van vakantiedagen bij ziekte?

Het opnemen van vakantiedagen werkt voor arbeidsongeschikte medewerkers hetzelfde als voor elke andere medewerker. Hiervoor dient de medewerker een aanvraag in en de leidinggevende moet die aanvraag goedkeuren. Tijdens de vakantieperiode moet je als werkgever 100% van het loon doorbetalen. Medewerkers die in een re-integratietraject zitten, hebben tijdens de vakantie geen re-integratieverplichtingen. Het is belangrijk om zieke medewerkers te vragen of zij ook vrij willen van hun re-integratieverplichtingen. Is een medewerker niet beschikbaar voor zijn re-integratie, dan moet hij verlof opnemen.

Stel een verzuimprotocol op voor ziekte tijdens vakantie (maar ook daarbuiten)

Je doet er slim aan om in het verzuimprotocol regels op te nemen over ziekte tijdens vakanties. Deel dit reglement met medewerkers, zodat zij er vooraf bekend mee zijn. Anders kun je je er niet op beroepen. Als er een ondernemingsraad binnen het bedrijf is, moet je hen betrekken bij het samenstellen van het verzuimprotocol. In het verzuimprotocol kun je onder meer de volgende soorten regels opnemen:

Wil je meer informatie over de regels rondom verlof? Neem dan contact op met één van onze ervaren adviseurs, zij zijn je graag van dienst.

Terug naar overzicht